Dokumenty RODO - Procedura retencji danych osobowych - zarządzaj okresami przetwarzania

Posiadając dane osobowe kogokolwiek, przetwarzasz je. Musisz więc opracować czynności służące zarządzaniu tymi danymi w czasie. Potrzebujesz więc procedury retencji danych osobowych, która uwzględnia wszystkie niezbędne czynniki pozwalające z jednej strony poprawić bezpieczeństwo danych, z drugiej zaś spełnić Twój obowiązek rozliczalności wobec Urzędu Ochrony Danych Osobowych i samych osób, których dane przetwarzasz. Procedura zawiera okresy przez jakie dane osobowe będą przetwarzanie, kiedy zostaną usunięte, w jaki sposób, kto jest za to odpowiedzialny. Aby procedurę retencji danych osobowych przygotować poprawnie, należy też wziąć pod uwagę obecną i przyszłą wartość informacji, koszty, ryzyko i zobowiązania związane z przetwarzaniem danych oraz realną możliwość zapewnienia by dane były aktualne.

Podziel się tym produktem z innymi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype

198,00  z VAT

Opis

Dokumenty RODO – Procedura retencji danych osobowych zapewnia nam zgodność procesu przechowywania danych osobowych z przepisami o ochronie danych osobowych, poprzez:

  • ograniczenie okresu przechowywania danych osobowych do ścisłego minimum,
  • ustalenie terminu usuwania danych osobowych i kryteriów ustalania tego terminu lub okresowego przeglądu.

Procedurę retencji danych osobowych stosujemy do każdej czynności przetwarzania danych i jej zastosowanie w praktyce oznacza, że należy:

  • sprawdzić czas przechowywania danych osobowych;
  • rozważyć cel lub cele, dla których przechowujemy informacje, aby zdecydować, czy (i jak długo) je zachować;
  • bezpiecznie usuwać informacje, które nie są już potrzebne;
  • aktualizować, archiwizować lub bezpiecznie usuwać informacje, jeśli są one nieaktualne;
  • ustalając okres retencji należy wziąć pod uwagę:
    • obecną i przyszłą wartość informacji;
    • koszty, ryzyko i zobowiązania związane z przetwarzaniem danych;
    • realną możliwość zapewnienia, by dane były aktualne.

Spis treści:

  • cel procedury,
  • zakres stosowania,
  • postanowienia ogólne,
  • przeglądy,
  • inwentaryzacja,
  • załącznik nr 1 do procedury retencji danych osobowych – okresy przechowywania danych osobowych (tabela),
  • załącznik nr 2 – opis postępowania w sprawie niszczenia dokumentacji,
  • załącznik nr 3 – protokół usunięcia danych osobowych – wraz z procedurą gwarantujący rozliczalność.

Dodatkowe informacje

Wersja

18.10.1

Data

31 października 2018

Liczba plików

3

Liczba stron

11

Formaty plików

Word (docx), Open Office (odt)

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Dokumenty RODO – Procedura retencji danych osobowych – zarządzaj okresami przetwarzania”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokumentacja RODO

Zobacz też inne nasze produkty